Παρασκευή 7 Μαρτίου 2025

                                                           ΙΣΤΟΡΙΑ Β΄ ΓΥΜΝΑΣΙΟΥ

 

Σελ. 89 – 90  /  2. Ο Καρλομάγνος και η εποχή του

 

ΦΥΛΛΟ ΕΡΓΑΣΙΑΣ


Η αυτοκρατορία

v  Ο Καρλομάγνος (768-814) κατόρθωσε με συνεχείς πολέμους να επεκτείνει το Φραγκικό βασίλειο και να δημιουργήσει ένα πανίσχυρο  χριστιανικό κράτος.

v  Το 800 , στη Ρώμη, ανήμερα των Χριστουγέννων, στέφθηκε από τον πάπα αυτοκράτορας του Ρωμαϊκού Κράτους.

v  Συνέπεια:  ξέσπασε διαμάχη μεταξύ Δύσης και Βυζαντίου γιατί οι Βυζαντινοί θεωρούσαν τον αυτοκράτορά τους ως  το μοναδικό κληρονόμο και συνεχιστή της Ρωμαϊκής αυτοκρατορίας.

v  Η έδρα του κράτους του Καρλομάγνου ήταν  η Αιξ- Λα-Σαπέλ (= σημερινό Άαχεν) της Γερμανίας, η οποία έγινε το διοικητικό και πολιτιστικό κέντρο της αυτοκρατορίας.

v  Οργάνωσε τους πολιτικούς και διοικητικούς θεσμούς του βασιλείου, για να ασκεί τον έλεγχο  του εκτεταμένου κράτους  του.

v  Αξιοποίησε τη ρωμαϊκή παράδοση και τα γερμανικά έθιμα.

v  Αναδιοργάνωσε το κράτος με αποτέλεσμα την αύξηση της αγροτικής παραγωγής και την αναθέρμανση του εμπορίου .

v  Μετά το θάνατο του Καρλομάγνου η ενότητα του Φραγκικού Κράτους άρχισε να κλονίζεται 

v  Οι διάδοχοί του διένειμαν το φραγκικό κράτος με τη συνθήκη του Βερντέν, το 843.

v  Η αυτοκρατορία διαιρέθηκε σε τρία μέρη , που αντιστοιχούσαν περίπου στη σημερινή Γερμανία, στη σημερινή Γαλλία και στα εδάφη που περιλαμβάνουν το σημερινό Βέλγιο, την Ελβετία και την κεντρική Ιταλία ως τη Ρώμη.

v  Σημασία της συνθήκης του Βερντέν:

Ø  Η συνθήκη αυτή  χώρισε την Ευρώπη για πρώτη φορά γλωσσικά και

Ø  αποτέλεσε την απαρχή της δημιουργίας της νεότερης Ευρώπης.

v  Την ίδια εποχή , στην Ευρώπη έχουμε νέους εισβολείς:

1.                   Οι Σαρακηνοί (= μουσουλμάνοι της Αφρικής και της Ισπανίας), που επιτίθενται στα παράλια της Μεσογείου, από το νότο.

2.                   Οι  Μαγυάροι  (= Ούγγροι), από τα ανατολικά, εξαπολύουν επιδρομές σε μεγάλο τμήμα της δυτικής Ευρώπης

3.                   Οι Νορμανδοί ή Βίκιγκς, από τις Σκανδιναβικές Χώρες, που επιχειρούν αιφνίδιες επιδρομές στα ευρωπαϊκά εδάφη.


v Η Καρολίδεια Αναγέννηση

v Τι ονομάζουμε Καρολίδεια Αναγέννηση; = μια σημαντική άνθηση των γραμμάτων και των τεχνών κατά τη βασιλεία του Καρλομάγνου και των διαδόχων του.

v  Η οργάνωση του κράτους απαιτούσε την ύπαρξη ικανών στελεχών για τη διοίκηση, δηλ. γραφέων, αντιγραφέων και δασκάλων.

v  Οι κληρικοί στήριζαν και πλαισίωναν τον κρατικό μηχανισμό στο κράτος του Καρλομάγνου.

v  Για  αυτό ο Καρλομάγνος  προχώρησε  σε εκκλησιαστικές μεταρρυθμίσεις και στη βελτίωση του μορφωτικού επιπέδου του κλήρου.

v  Για το λόγο αυτό προσκλήθηκαν  διάσημοι λόγιοι και δάσκαλοι από την Ιρλανδία και την Αγγλία στο αυτοκρατορικό ανάκτορο της Αιξ - λα- Σαπέλ, που αναδείχθηκε σε σπουδαίο πολιτιστικό κέντρο.

v  Στην Ανακτορική Ακαδημία και στα μοναστήρια  δόθηκε ιδιαίτερη έμφαση στην αντιγραφή βιβλίων και καθιερώθηκε μια γραφή με ευανάγνωστα πεζά γράμματα, που ονομάστηκε καρολίδεια γραφή.

v  Λειτουργούσαν σχολεία σε κάθε επισκοπή και μοναστήρι. Εκεί διδάσκονταν γραφή, ανάγνωση, γραμματική, ρητορική, αριθμητική και άλλα μαθήματα.

v  Ανάπτυξη και των τεχνών με βυζαντινές επιδράσεις . Στις Αρχιτεκτονική, γλυπτική, ζωγραφική, μικροτεχνία και μικρογραφία χειρογράφων αυτής της περιόδου δημιουργήθηκαν εξαίρετα έργα.

 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

                                                                                      Α΄ ΓΥΜΝΑΣΙΟΥ                                          ...