Τετάρτη 8 Ιανουαρίου 2025

                                                          ΙΣΤΟΡΙΑ Β΄ ΓΥΜΝΑΣΙΟΥ

                                        ΕΡΓΑΣΙΕΣ ΜΑΘΗΤΩΝ ΤΟΥ ΤΜΗΜΑΤΟΣ Β2 

                                        με τη διδακτική μέθοδο της Ανεστραμμένης Τάξης


ΕΡΓΑΣΙΑ ΜΑΘΗΤΩΝ Β ΓΥΜΝΑΣΙΟΥ ΤΜΗΜΑ Β2 :

 ΚΑΡΑΚΕΒΑΣ ΓΕΩΡΓΙΟΣ , ΚΑΤΣΙΟΥΡΑΣ ΑΡΓΥΡΗΣ , ΚΑΛΙΑΦΕΤΗΣ ΜΑΡΚΟΣ

 ΘΕΜΑ :

Υποθέστε ότι εξασκείτε το επάγγελμα των ταβουλαρίων. Να καταγράψετε τα χαρακτηριστικά του επαγγέλματος, τις δυσκολίες που αντιμετωπίζετε αλλά και τα θετικά από την άσκηση του επαγγέλματος, σε έναν διάλογο με έναν συνομιλητή σας,  200 – 250 λέξεων

·          Τι είναι ένας ταβουλάριος;

·          Ο Ταβουλλάριος ή Ταβελλίων ήταν βυζαντινός αξιωματούχος αντίστοιχος του σημερινού συμβολαιογράφου. Οι Ταβουλλάριοι ήταν απαραίτητοι όταν κάποιος ήθελε να κάνει συμβόλαιο αγοράς ή προίκας ή διαθήκες να επικυρώνει έγγραφα κ.α..

·         Υπαρχουν δυσκολίες;

·         Πρέπει να είμαι εξαιρετικά προσεκτικός με τις λεπτομέρειες. Ένα λάθος μπορεί να έχει σοβαρές συνέπειες. Πολλές φορές χειρίζομαι διαφωνίες ή να συντάσσω έγγραφα για περίπλοκες υποθέσεις. Η κατανόηση της νομικής ορολογίας απαιτεί συνεχή επιμόρφωση. Υπάρχει μεγάλη πίεση, καθώς οι πελάτες περιμένουν άμεσα αποτελέσματα.

·         Ποια τα θετικά του επαγγέλματος ;

·         Το επάγγελμα προσφέρει ικανοποίηση, καθώς  συμβάλλω στη δικαιοσύνη και στη διατήρηση της τάξης. Κάθε έγγραφο που συντάσσω είναι μοναδικό . Αναπτύσσω σχέσεις εμπιστοσύνης με τους πελάτες μου και νιώθω ότι η δουλειά μου είναι αναπόσπαστο κομμάτι της ζωής τους.

 

·         Υπάρχει κάποια ιστορική διάσταση στο επάγγελμά σας;

·          Το επάγγελμα του ταβουλαρίου έχει τις ρίζες του στη Βυζαντινή Αυτοκρατορία. Οι ταβουλάριοι τότε ήταν δημόσιοι λειτουργοί που κατέγραφαν σημαντικά έγγραφα στο Ταβούλιο, ένα είδος αρχείου. Το έργο τους ήταν κρίσιμο για τη διοίκηση και τη διατήρηση της τάξης στην αυτοκρατορία.

·          Μια παράδοση αιώνων! Πώς αισθάνεσαι γι’ αυτό;

·          Το να είσαι ταβουλάριος σήμερα σημαίνει ότι κουβαλάς  μια κληρονομιά ακρίβειας και αξιοπιστίας. Νιώθω περηφάνια που συμβάλλω στη συνέχεια αυτής της παράδοσης, προσαρμόζοντάς την στις σύγχρονες ανάγκες.

·          Υπάρχει μέλλον στο επάγγελμα, λόγω των τεχνολογικών εξελίξεων;

·          Οι τεχνολογίες διευκολύνουν τη δουλειά μας, με ψηφιακά αρχεία και εργαλεία επεξεργασίας. Ο ανθρώπινος παράγοντας είναι αναντικατάστατος, καθώς η κρίση και η ενσυναίσθηση δεν αντικαθίστανται εύκολα από τις μηχανές.


ΘΕΜΑ ΕΡΓΑΣΙΑΣ: «ΤΑ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΑ ΤΩΝ ΜΥΡΕΨΩΝ, ΚΗΡΟΥΛΑΡΙΩΝ, ΣΑΠΩΝΟΠΡΑΤΩΝ, ΣΑΛΔΑΜΑΡΙΩΝ ΚΑΙ ΒΥΡΣΟΔΕΨΩΝ ΚΑΤΑ ΤΗΝ ΒΥΖΑΝΤΙΝΗ ΕΠΟΧΗ»

ΟΜΑΔΑ Β΄:ΑΠΟΣΤΟΛΙΑ ΘΕΟΔΩΡΗ

                     ΜΑΡΙΝΑ ΚΙΟΣΕ

                     ΑΝΝΑ ΜΠΟΤΖΟΡΗ

                     ΕΙΡΗΝΗ ΚΑΡΑΤΑΣΙΟΥ

ΤΜΗΜΑ : Β2

Κατά την Βυζαντινή εποχή ήταν σε άνθιση κάποια επαγγέλματα όπως των μυρεψών, των κηρουλάριων, των σαπωνοπρατών, των σαλδαμάριων και των βυρσοδεψών.

ΟΙ ΜΥΡΕΨΟΙ ήταν οι αρωματοποιοί. Ασχολούνταν με την παρασκευή και την πώληση αρωμάτων ,ελαίων και καλλυντικών. Χρησιμοποιούσαν φυτικά υλικά, όπως μύρο, κανέλα και ρόδα. Τα προϊόντα τους ήταν περιζήτητα τόσο για καθημερινή χρήση όσο και για θρησκευτικούς σκοπούς.

ΟΙ ΚΗΡΟΥΛΑΡΙΟΙ ήταν οι κατασκευαστές ή οι έμποροι των κεριών. Το επάγγελμα αυτό είχε ιδιαίτερη σημασία καθώς τα κεριά χρησιμοποιούνταν ευρέως στις εκκλησίες, στα σπίτια και σε τελετές. Παρασκευάζονταν συνήθως από μελισσοκέρι.

ΟΙ ΣΑΠΩΝΟΠΡΑΤΕΣ ήταν οι έμποροι ή οι κατασκευαστές των σαπουνιών. Το σαπούνι παρασκευαζόταν από λιπαρές ουσίες (όπως ζωικό λίπος) και στάχτη. Τα χρησιμοποιούσαν για την προσωπική τους υγιεινή και για οικιακούς σκοπούς. Το επάγγελμα αυτό εξυπηρετούσε τις καθημερινές ανάγκες των ανθρώπων που σχετίζονταν με την καθαριότητα.

ΟΙ ΣΑΛΜΑΔΑΡΙΟΙ ήταν οι έμποροι αλατισμένων ψαριών και άλλων παστών τροφίμων. Το αλάτισμα ήταν βασική μέθοδος συντήρησης των τροφίμων. Με την τεχνική αυτή μπορούσαν να συντηρούν και να εμπορεύονται τρόφιμα ακόμη και τις εποχές που δεν υπήρχαν φρέσκα σε διαθεσιμότητα.

ΟΙ ΒΥΡΣΟΔΕΨΕΣ ήταν οι τεχνίτες που επεξεργάζονταν δέρματα ζώων για να τα μετατρέψουν σε κατεργασμένο δέρμα . Ήταν μια  ιδιαίτερη δύσκολη διαδικασία ,η οποία είχε και δυσάρεστη οσμή. Κατά την επεξεργασία χρησιμοποιούσαν αλάτι, ασβέστη και άλλα υλικά. Τα δέρματα προορίζονταν για την κατασκευή υποδημάτων, ρούχων και άλλων εξαρτημάτων

Τα επαγγέλματα αυτά ήταν πολύ σημαντικά εκείνη την εποχή τόσο για την οικονομία όσο και για την καθημερινή ζωή των πολιτών. Τα ασκούσαν ειδικοί τεχνίτες , που ήταν οργανωμένοι σε συντεχνίες.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

  Επαγγέλματα στο Βυζάντιο - Συνέχεια............ /Το επάγγελμα του βεστιοπράτη Εργασία του μαθητή του Β2, Λαζαρίδη Στέργιου            ...